Mantelzorgwoning

Mantelzorgwoning

Uw nieuwe THUIS!


Steeds vaker kiest men voor een mantelzorgwoning in de tuin als woning voor die mantelzorg ontvangt of geeft. Voor beide zien wij dit als een woning dat als een echt “THUIS” moet voelen. En dat gevoel begint al bij de oriëntatie periode.

 

Wij nodigen u graag uit voor een persoonlijke rondleiding door onze productie waar u ideeën kunt opdoen voor uw eigen woning. Aan de hand van uw voorkeuren zullen we samen een ontwerp maken. Nadat het ontwerp volledig voldoet zullen wij contact opnemen met de plaatselijke grondwerkers en aannemers zodat wij u volledig kunnen ontzorgen. Na opdracht nemen wij het hele traject van u over zodat u zich nergens zorgen over hoeft de maken. Van opdracht tot de sleutel van de opgeleverde woning ontvangen hoeft u niets te doen behalve genieten van de voortgang door middel van foto’s die wij u regelmatig zullen opsturen.

 

Voor meer praktische informatie over vergunningen, voorwaarden en aan welke regels voldaan moet worden klikt u op de knop hieronder

 

Vergunning vrij

– Je hebt geen vergunning nodig voor een mantelzorgwoning, als je voldoet aan de voorwaarden. Je hoeft de gemeente dan ook niet vooraf op de hoogte te stellen van je plannen. Wel kan is het slim om de gemeente op de hoogte te stellen, om verrassingen te voorkomen.
– Je kunt controleren of je bouwplannen vergunning vrij zijn op www.omgevingsloket.nl. Moet je toch een vergunning aanvragen? Dan kan dat ook via dit online loket.

 

Let op: Bij beschermd dorps- of stadsgezicht of een monument is wel een vergunning nodig.

 

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Je moet voldoen aan de algemene voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken, te weten:
– De woning mag vergunning vrij op het achtererf én als je dan nog voldoende plek hebt (dit is een maximum percentage van je achtererf).
– Ook mag je een bestaand bijgebouw ombouwen tot mantelzorgwoning.
– In het buitengebied zijn extra mogelijkheden als het achtererf al maximaal bebouwd is. Je mag dan alleen voor mantelzorg wonen nog een unit plaatsen dat verplaatsbaar is en na afloop ook in zijn geheel weer verwijderd wordt. De unit mag maximaal 100 m2 zijn, bovenop de maximaal toelaatbare bebouwing.
– Je moet voldoen aan het Bouwbesluit, waarin eisen staan over bijvoorbeeld veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie. Een aannemer weet hier alles van, maar je kunt de eisen ook zelf nalezen in het Bouwbesluit 2012.
– Wonen voor mantelzorg is geregeld in het Besluit Omgevingsrecht 2014. Vanaf 1 juli 2022 wordt dit Besluit opgenomen in de Omgevingswet. Gemeenten blijven ook na juli 2022 de verplichting houden om de vergunning vrije mantelzorgwoning te regelen. Het plaatsen van een mantelzorgwoning is dus na juli 2022 nog altijd mogelijk.

 

De belangrijkste regels

Er moet sprake zijn van intensieve mantelzorg. De gemeente kan vragen om een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of een andere sociaal-medisch adviseur. MantelzorgNL heeft een modelverklaring dat je hierbij kunt gebruiken. Vraag de modelverklaring aan via de Mantelzorglijn.

 

Is er nog geen mantelzorg nodig?

– Dan heet dat pre-mantelzorgwoning of meergeneratiewonen. Dit mag niet zonder vergunning. Informeer bij de gemeente wat de mogelijkheden zijn.
– Zowel degene die mantelzorg krijgt als de mantelzorgverlener mag in de mantelzorgwoning wonen.
– De mantelzorgwoning mag bewoond worden door maximaal één huishouden. Dit huishouden mag bestaan uit maximaal twee personen, van wie minstens één persoon mantelzorg ontvangt of verleent.
– Je mag alleen de begane vloer van de mantelzorgwoning gebruiken als leefruimte, eventuele zolderruimte mag je alleen voor opslag gebruiken.
– Laat je een bestaand bouwwerk bij je huis ombouwen tot mantelzorgwoning? Dan hoeft de omvang hiervan niet te voldoen aan de voorwaarden voor vergunning vrij bouwen.
– Een mantelzorgwoning mag alleen op je achtererf; het mag niet op grond met een andere bestemming dan wonen, zoals agrarische grond.

 

Aan bovenstaande tekst kunnen geen rechten ontleend worden

 

 

lees meer

 

 

Wat onze klanten zeggen

Fam de Groot

Begin 2022 reden wij bij toeval langs Venalia in Drachten. Wij waren onderweg naar vrienden die net iets verder hun boot in de haven hadden liggen.
Onze aandacht werd getrokken door een toen klaar staande woning. We zijn snel omgedraaid om wat informatie op te halen voor een pre mantelzorgwoning.
We werden hartelijk ontvangen en besloten toch maar even snel een kopje koffie te doen.
Na een vluchtige rondleiding hadden wij een dusdanig goed gevoel dat we contactgegevens uitgewisseld hebben. Na een paar dagen kregen we al een uitgewerkt ontwerp. Naar wat aanpassingen waren we het er snel over eens dat dit ons nieuwe huis zou worden. De prijs was wel even slikken, maar nu merken dat we flink op onze stookkosten besparen.
Ja, de woning staat inmiddels bij onze kinderen op het erf en het geeft ons enorm veel rust te weten dat als er iets gebeurt onze kinderen zo dicht bij zijn.
Dank team Venalia